top of page

Create Your First Project

Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started

Labis

Assemblage sculpture

Athens, Greece

2019

Link for video of Labis turned on

Art competition

Check the link of the video to see Labis alive

Entry for Greek electricity company competition

Group: electric_CITY
Eva Andronikidou, Visual Artist, Architect
John Skapetorachis, Electrician

«Ο Λάμπης» ή «ΔΈΗση» , Assemblage

πρόταση για το διαγωνισμό τέχνης της ΔΕΗ 
Ομάδα: electric_CITY
Εύα Ανδρονικίδου Τελειόφοιτη Α.Σ.Κ.Τ., Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Γιάννης Σκαπετοράχης Ηλεκτρονικός, Τ.Ε.Ι. Πειραιά
 
Η ιδέα ήταν εξαρχής η δημιουργία ενός γλυπτού «ζωντανού». Όχι ενός robot, αλλά μιας σύνθεσης από συσκευές που θα μπορούν να λειτουργήσουν, παράγοντας αέρα, θερμότητα, ήχους, εικόνα, κίνηση, φως.
Ο Λάμπης είναι μια ανθρώπινη φιγούρα, φτιαγμένη από ηλεκτρικές συσκευές. Όλες είναι λειτουργικές και μπορούν να μπουν στην πρίζα. Είναι συσκευές απόλυτα οικείες σε όλους μας, παρμένες από την καθημερινότητα, τη διασκέδαση, τον πολιτισμό. Ο στόχος ήταν μια σύνθεση στην οποία η Δ.Ε.Η. θα ήταν παρούσα με την κυριολεκτική έννοια. Στις «φλέβες» του Λάμπη «ρέει ρεύμα», μόλις μπουν οι συσκευές στην πρίζα, ο Λάμπης ζωντανεύει για να διηγηθεί την ιστορία και την παρουσία του ρεύματος και άρα της Δ.Ε.Η. στη ζωή μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πλήρως συνυφασμένος με τον ηλεκτρισμό και την τεχνολογία. Το ρεύμα είναι κάτι δεδομένο, χωρίς το οποίο πλέον δε θα μπορούσαμε να ζήσουμε. Αυτό αποδεικνύεται πιο έντονα από ποτέ στην περίοδο της πανδημίας, καθώς η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας είναι το μόνο που διασφαλίζει μια κανονικότητα. Η Δ.Ε.Η., η πρώτη εταιρεία ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη σύγχρονη ιστορία. Ο Λάμπης, χωρίς τον ηλεκτρισμό και κατ’ επέκτασιν χωρίς τη Δ.Ε.Η., δε θα είχε υπάρξει ποτέ, ή θα ήταν κάποιο γλυπτό τελείως διαφορετικό.
Πρόκειται για ένα δυναμικό και πιλοτικό έργο. Έχουν χρησιμοποιηθεί παλιές αλλά και σύγχρονες συσκευές. Μπορούν ωστόσο να προστεθούν ή να αντικατασταθούν συσκευές και να αλλάξει, να ακολουθεί περισσότερο την εποχή που κατασκευάστηκε ή να αντιπροσωπεύει μια παλιότερη, αν τοποθετηθούν παλιότερες ή νεότερες ή πιο σύγχρονες συσκευές. Επίσης, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και άλλα γλυπτά που θα αποτελούνταν από συσκευές που είναι πιο εξειδικευμένες σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, για παράδειγμα συσκευών που χρησιμοποιούνται από τη Δ.Ε.Η. για την παραγωγή ενέργειας, ή τη μεταφορά.

Το μέλλον: «ΔΈΗση» 
Προκειμένου να αντιπροσωπεύεται το μέλλον επίσης στο γλυπτό, ο Λάμπης κρατάει προστατευτικά στα χέρια του ένα μικρό φυτό- από εκεί προκύπτει και η μια από τις δύο ονομασίες του έργου, η οποία φυσικά είναι και ένα παιχνίδι λέξεων που παραπέμπει άμεσα στη Δ.Ε.Η. Η τοποθέτηση του φυτού στο γλυπτό έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Αρχικά, η τεχνολογία παρουσιάζεται να υποστηρίζει και να προστατεύει τη φύση, η οποία «στα χέρια της», μοιάζει εύθραυστη. Δύο φαινομενικά αντίθετες δυνάμεις βρίσκονται εδώ σε αρμονία και συνύπαρξη. Παράλληλα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η τεχνολογία εδώ εικονίζεται να υποστηρίζει και ο,τιδήποτε είναι ζωντανό, γεννιέται, πεθαίνει και αναπτύσσεται- δηλαδή όλη την πλάση και τον άνθρωπο. Με αυτή την επιλογή, ο Λάμπης εκτός από το παρόν, συμβολίζει και το μέλλον, τον αέναο κύκλο της ζωής που θα συνεχίζει να υποστηρίζει η τεχνολογία και το ρεύμα, καθώς επίσης και τη διαχρονικότητα της Δ.Ε.Η. στην υποστήριξη των επόμενων γενεών.
 

bottom of page